Contact Inloggen
Meer weten over SamenZwolle? lees meer

Aquamentie: bewegen in water, doe mee!

Hogeschool Windesheim heeft een programma ontwikkeld, specifiek voor mensen met dementie: Aquamentie. Dat is bewegen in het water voor mensen met dementie. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen in warm water een positief effect heeft op het brein, het bewegen en het zelfvertrouwen. Het water komt tot aan de borst: mensen hoeven niet bang te zijn om te verdrinken en ook niet heel goed te kunnen zwemmen. Genoeg aanleiding om een Aquamentie-groep in Zwolle op te zetten.

Aquamentie: bewegen in water, doe mee!

Therapiebad Windesheim

Gedurende een semester (februari 2023 tot en met half juni 2023) kunnen mensen met dementie elke maandagmiddag bij Windesheim terecht in het therapiebad. De zwemsessie duurt 45 minuten, waarvan de deelnemer minimaal 30 minuten in het water ligt. Elke deelnemer wordt begeleid door een student die de opleiding volgt tot psychomotorisch therapeut bij de sportopleiding. Daarnaast is er voor elke deelnemer een tweede begeleider aanwezig om attributen aan te reiken en zo nodig te helpen in het water. De mantelzorger mag mee in het water, maar kan er ook voor kiezen op de kant te kijken of in het Sportcafé een kopje koffie/thee te drinken en contact te leggen met andere mantelzorgers.

Kosten

De kosten bedragen € 65,00 voor de hele periode van februari 2023 tot en met half juni 2023 (bij latere instroming zullen de kosten naar verhouding worden verlaagd). Mocht de mantelzorger mee het water ingaan, dan zijn daaraan geen extra kosten verbonden. Degene met dementie regelt zelf vervoer naar het zwembad. Windesheim kan geen ondersteuning bieden bij het omkleden, dus dat regelt de persoon met dementie of mantelzorger zelf.

Kleedruimte

Er zijn ruime pashokjes met voldoende privacy aanwezig. Ook zijn er (douche)rolstoelen aanwezig voor het geval de cliënt buiten het water niet goed kan lopen. Het is belangrijk dat de deelnemer voor het zwemmen naar het toilet gaat. Bij incontinentie is het nodig dat de deelnemer een zwemluier draagt.

Parkeren

Sinds kort heeft Windesheim een nieuwe parkkeerroute aangelegd. Wanneer je vanaf de IJsselallee de Burgemeester van Walsumlaan oprijdt sla je direct rechtsaf. Er staat daar ook een hek met daarop de tekst: ‘nieuwe route On Campus’. Rijdt vervolgens helemaal door tot je het parkeerterrein van On Campus tegenkomt.

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!