Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Verantwoording nemen voor je huisdier

Een huisdier hebben is ontzettend leuk, maar vraagt ook om veel verantwoordelijkheidsgevoel. Soms levert een te snelle beslissing problemen op. Weet je bijvoorbeeld voldoende over je huisdier? Wist je dat er in Zwolle organisaties zijn die jou graag helpen bij vragen rondom je huisdier?

Verantwoording nemen voor je huisdier

Dierenwelzijn

Huisdieren geven liefde, vriendschap én gezelligheid. Ze vullen zelfs soms een emotioneel gat op en kunnen bijvoorbeeld alleenstaande (ouderen) een uitkomst bieden. Het welzijn van de dieren hoort daarbij wel steeds voorop te staan. Een dierenhouder moet dus zeker weten dat zijn dieren dierwaardig kunnen leven in en rond het huis, waarbij ook gedacht moet worden aan welzijnsmaatregelen in geval van verplaatsing en vervoer. Het is aan te raden uit te zoeken waar jouw dier(en) behoefte aan heeft.

Een huisdier vraagt om verantwoordelijkheidsgevoel

Schakel jij hulp in voor je huisdier als je vragen hebt? Het Dieren Team Zwolle helpt jou én jouw dier graag verder!

Klik hier!

Hoe gaat je huisdier straks bijvoorbeeld om met het leven na de lockdown?

Als eigenaar van een huisdier(en) is het aan te raden vooruit te denken en na te denken over wat er na COVID-19 zal gebeuren met je huisdier(en). Ook is het slim je huisdier(en) zoveel mogelijk voor te bereiden op een terugkeer naar een normale routine, waarin jij, je partner en de kinderen niet continu thuis zullen zijn.

Heb jij een vraag waar een ander je bij zou kunnen helpen? Plaats dan een oproep met jouw hulpvraag. Voor bijvoorbeeld gezelschap voor je huisdier(en), het uitlaten van je huisdier(en) of andere vragen rondom jouw huisdier(en).

“Met veel succes een nieuw maatje voor mijn konijn opgehaald. Stichting Flappus Zwolle denkt met je mee, hebben een hart voor dieren, goede verzorging en veel kennis” Grianda

Alternatief voor een huisdier

Past een huisdier nu niet in jouw/jullie leven en is de verantwoordelijkheid te zwaar? Maar heb je wel behoefte aan contact met dieren? Bezoek dan eens een van de mooie kinderboerderijen, wijkboerderijen en buurtweiden in Zwolle. Een dierenverblijf helpen schoonmaken, dieren eten geven, diergedrag observeren en misschien af en toe wel even knuffelen... een mooie manier om te ontdekken of een huisdier daadwerkelijk bij jou past.

“Wist je dat je van het werken met dieren ook je beroep kunt maken?”
Informeer bij Zone.college in Zwolle naar de opleidingsmogelijkheden

Toch graag een huisdier?

Wist je dat je naast honden en katten ook konijntjes en cavia's in het dierenopvangcentrum aan kan treffen? Er zijn veel voordelen om een huisdier uit het dierenopvangcentrum aan te schaffen. Je gunt dieren een kans op een nieuw, fijn leven. Alle dieren die in het dierenopvangcentrum verblijven zijn al ingeënt, gechipt, ontwormd en gesteriliseerd of gecastreerd. Dierenopvangcentrums hebben veel kennis over hun dieren en kunnen je helpen om het juiste dier te vinden. Het karakter van het dier is namelijk al bekend en daardoor weten ze precies welk dier bij jou past. Nadat de adoptie rond is, kan je altijd bij ze terecht voor vragen. Nog een bijkomend voordeel van een dier uit het dierenopvangcentrum is dat je meestal voordeliger uit bent.

Neem een kijkje bij het Dierenopvangcentrum Zwolle of Flappus.

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren

Voor nog meer advies en tips over het verzorgen en aanschaffen van huisdieren, ga naar de website van het Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Je vindt hier betrouwbare informatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.

Ga naar Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren
“Zie je een (huis)dier in nood?”
Bel het landelijke meldpunt 144

Nog een aantal handige tips:

  • Wil je graag een hond? Kies dan een ras dat bij je past. Zorg voor een goede opvoeding van je hond en informeer bij de Kynologenclub Zwolle naar de mogelijkheden.
  • Druk met werk? Schakel een hondendagopvang of -uitlaatservice in; sommigen komen zelfs aan huis!
  • Een dier is geen wegwerpartikel, bedenk dat je de verantwoordelijkheid voor een hond of kat zomaar 15 jaar draagt.
  • Naast de kosten voor voeding en verzorging van je huisdier kun je onverhoopt ook voor hoge medische kosten komen te staan. Het kan dan ook de moeite waard zijn om tijdig eens de mogelijkheden van een huisdierverzekering te onderzoeken.
  • Heb je interesse in een aquarium, terrarium of volière? Bedenk dan dat deze dieren specialistische zorg nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van temperatuur, voeding en groepssamenstelling. Het is raadzaam om je aan te sluiten bij een vereniging en te leren van deskundigen.

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!