Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Heb jij, of jouw naaste, geheugenproblemen of een vermoeden van dementie? Dan kan je ondersteuning krijgen van een casemanager. Een casemanager is iemand die jou en jouw mantelzorger(s) begeleidt, vast aanspreekpunt en zo nodig hulp en ondersteuning regelt. Kortom, iemand die er voor je is!

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Dementie is een ingrijpende ziekte

Dementie kan een grote invloed hebben op jou of het leven van jouw naasten. De klachten ontwikkelen zich vaak langzaam en roepen veel vragen en onzekerheden op. Naasten zijn zeer betrokken en helpen waar mogelijk, maar soms is het moeilijk om alles te begrijpen rondom de ziekte. Een vertrouwde en vaste contactpersoon voor jou en jouw naasten kan dan ondersteuning bieden: de casemanager.

Wat doet een casemanager eigenlijk?

  • Informatie geven
  • Advies en ondersteuning bieden
  • Begeleiding bieden
  • Zorg en hulp regelen
  • Optreden als vraagbaak voor partners, familie en mantelzorgers tijdens het hele proces
  • Belangen behartigen van jou en van jouw mantelzorger(s)

Wat kan de casemanager voor jou betekenen?

Je kan een beroep doen op een casemanager vanaf het moment dat er een vermoeden van dementie bestaat. De casemanager komt dan thuis kennismaken. Sommige mensen vinden het prettig wanneer er familie of vrienden bij het gesprek aanwezig zijn. Een casemanager denkt mee, adviseert, regelt zorg en ondersteunt bij het maken van keuzes. Alles in goed overleg. Samen met jou en jouw naasten inventariseert de casemanager aan welke vormen van ondersteuning en zorg er behoefte is. Als het nodig is, overlegt de casemanager met zorgverleners zoals huisarts, thuiszorg medewerkers, ergotherapeut of psycholoog. Natuurlijk niet zonder toestemming.

“De casemanager dementie kan ook veel betekenen voor de mantelzorger. De casemanager probeert overbelasting van de mantelzorger te signaleren, te voorkomen en/of te verlichten.” De gesprekken vinden plaats op basis van behoefte, afhankelijk van het stadium van de ziekte.

Praktische informatie

Heb je of jouw naaste, geheugenproblemen of een vermoeden van dementie? Je huisarts kan je helpen met het stellen van de diagnose of je doorverwijzen naar een specialist. Ook kan de huisarts helpen bij het inschakelen van een casemanager dementie. Je kan ook zelf rechtstreeks bellen met een casemanager. Bijvoorbeeld door op maandagochtend contact op te nemen tijdens het telefonisch spreekuur. Bijvoorbeeld als jezelf twijfelt aan je geheugen, maar (nog) niet naar de huisarts wilt. Of als je je zich zorgen maakt over het geheugen of gedrag van een vriend of familielid. De casemanagers zitten ook klaar om andere hulpverleners (met minder ervaring op dit gebied) te adviseren. Elke maandagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur kan je bellen naar 038 42 42 010.

Klik hier voor meer informatie

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!