Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Ouderen met een migratie achtergrond

55 jaar of ouder én uit een ander land? Kom naar de activiteiten voor ouderen in Zwolle. In Zwolle is er veel te doen voor ouderen. Het gaat om gezelligheid en ontmoeting. Dan is het fijn als je elkaar verstaat. Voor mensen die geen Nederlands spreken of die uit een ander land komen, zijn er ook groepen. Op deze pagina is daar alles over te vinden! Van (multiculturele) activiteiten tot verhalen van ouderen met een migratieachtergrond. Lees gauw verder!

Ouderen met een migratie achtergrond

Nieuwsbrief: Cultuursensitief werken

Ben jij nieuwsgierig naar de initiatieven, ontwikkelingen en organisaties rondom Zwollenaren met andere culturele achtergrond? Kom jij vanuit je vakgebied veel in aanraking met deze doelgroep en wil je weten waar mensen je mensen met diverse religieuze of culturele achtergronden het beste naartoe kunt verwijzen en welke verschillende activiteiten er voor verschillende groepen georganiseerd worden? Dan is onze gloednieuwe nieuwsbrief 'Cultuursensitief Werken' iets voor jou! Klik op onderstaande knop om je aan te melden.

Meld je aan!

Uitgelichte activiteiten

Bekijk hier een greep uit het aanbod voor migrantenouderen.

Turkse vrouwengroep

Turkse vrouwengroep

Samenzijn, met elkaar en voor elkaar. Ontmoeting staat centraal en onder het genot van een kopje koffie/thee, kan er kennis en ervaring met elkaar uitgewisseld worden over allerlei onderwerpen.

Spreekuur voor vertaling en hulp

Spreekuur voor vertaling en hulp

Hulp nodig bij de Nederlandse taal? Bij de spreekuren in Wijkcentrum Holtenbroek kunt u dan terecht! Zo kunt u optimaal geholpen worden als u ergens niet goed uitkomt door een taalbarrière.

Syrische mannengroep

Syrische mannengroep

Elke dinsdag is er van 12.00 tot 14.00 uur ruimte voor ontmoeting voor mannen afkomstig uit Syrië. Er is gelegenheid om een spelletje te spelen of een goed gesprek te voeren.

Een koffer vol verhalen over Turkije

Samen praten over vroeger
Bij WijZ Welzijn heeft activiteitenbegeleider Cigdem Mercan een koffer samengesteld boordevol herinneringen uit Turkije. De koffer zelf levert al verhalen op, veel gastarbeiders van destijds kwamen met zo’n koffer naar Nederland.

Samen reizen naar het verleden met een glimlach op ieders gezicht’, vertelt Cigdem over het gebruik van deze koffer bij haar multiculturele groep. ‘Veel herkenbare items die zorgen voor een schat aan herinneringen en emoties. Zoals de eau de cologne die vroeger altijd aan het bezoek werd aangeboden. Binnen de groep was ook een vrouw met dementie, haar herinneringen zette haar aan tot zingen. Zo mooi!’

Met behulp van deze koffer kan ook een Turkse middag worden georganiseerd bij een Nederlandse dagbestedingsgroep. Cigdem heeft daarmee ervaring opgedaan bij een groep van WijZ Welzijn. Er werden herinneringen opgehaald aan Turkse buren, Turks eten, boodschappen doen bij een Turkse groenteboer of op vakantie naar Turkije. De gebedskralen werden vergeleken met de rozenkrans en over de hoofddoeken ontstond een gesprekje over het vroegere gebruik van hoofddoeken door Nederlandse vrouwen om het haar te beschermen tegen regen en wind.

Graag wil WijZ Welzijn deze koffer ‘delen’ met Zwolse verzorgingshuizen of andere (dagbestedings)groepen. Helemaal leuk als er dan ook Turkse bewoners/deelnemers aan deelnemen. Neem contact op met Wijz Welzijn en dan kan Cigdem met de herinneringskoffer langskomen en het gesprek hierover begeleiden. De bijeenkomst zal zo’n 2 uur duren en de kosten bedragen rond de 140,00 (ureninzet, inclusief reistijd en BTW).

Voor meer informatie bel met WijZ Welzijn (038 – 8515700) en vraag naar Cigdem Mercan of Birsen Tas.

Kleurrijke Theetuin

De Kleurrijke Theetuin is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers & hulpvragers met een migratieachtergrond. Het is een plek voor (h)erkenning, de mogelijkheid voor het uitwisselen van ervaringen, maar ook gewoon een plek voor ontspanning. Zorg je voor een ziek familielid, vriend of kennis? Of ben je ziek en word je door familie, vrienden of kennissen verzorgd? Dan zijn jullie van harte welkom bij de Kleurrijke Theetuin.

Bekijk de aankomende edities

Activiteiten voor ouderen met een migratieachtergrond

Yoga voor vrouwen

Geplaatst door WijZ Welzijn
  • Wo. 19 jun. van 12:30 tot 13:30
  • De Terp
activiteit
dieze/diezerpoort
sport & spel
samen & ontmoeten

Multiculturele Mannengroep (Arabisch)

Geplaatst door Travers Welzijn - Holtenbroek
  • Wo. 19 jun. van 13:00 tot 14:30
  • Huis van Kansen
activiteit
holtenbroek
informatie & advies

Samen bewegen, samen gezond voor vrouwen

Geplaatst door Travers Welzijn - Holtenbroek
  • Wo. 19 jun. van 09:00 tot 10:00
  • Wijkcentrum Holtenbroek
activiteit
holtenbroek
sport & spel

Taal & Taart

Geplaatst door Stichting Geloof in Taal
  • Wo. 19 jun. van 10:00 tot 11:30
  • RuusbroeCentrum
activiteit
dieze/diezerpoort
scholing & taal

Taaloefenwerkplaats voor groepen (vrouwen)

Geplaatst door Travers Welzijn - Holtenbroek
  • Wo. 19 jun. van 10:00 tot 11:30
  • Wijkcentrum Holtenbroek
activiteit
holtenbroek
cultuur & amusement
scholing & taal

Heb je zelf een activiteit die je onder de aandacht wilt brengen?

Plaats een activiteit

'Iedereen is hier ontzettend aardig.'

Teli Ozcan (78) gaat iedere week naar de vrouwengroep bij de Alevitische vereniging. ‘Alle vrouwen die hier vandaag zijn, horen bij de eerste generatie Turkse vrouwen die naar Nederland is gekomen. We hebben dezelfde ervaringen, dezelfde Alevitische levensovertuiging en spreken dezelfde taal. Daardoor voel ik me hier thuis en kom ik hier graag.

Lees meer over de vrouwengroep

Flyer 'Ouderen met een migratieachtergrond'

Om ouderen en hun mantelzorger(s)/professional(s) op de hoogte te brengen van het bestaan van deze pagina is een meertalige folder (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch) ontwikkeld. De flyer is te downloaden via onderstaande link. Wil je een stapel flyers ontvangen om uit te delen bij jouw organisatie? Stuur dan een mailtje naar marketing@samenzwolle.nl of klik op onderstaande button.

Ik ontvang graag een stapel flyers!

Download de flyer 'Ouderen met een migratieachtergrond'

Op zoek naar een buurtkamer passend bij uw culturele achtergrond?

MulticultureelKembang BaruHändellaan 237, HoltenbroekDinsdag & donderdag10.00-16.00
Multicultureel FermateHändellaan 315, HoltenbroekMaandag09.30-13.30
Multicultureel (met taalles)De TerpRadewijnsstraat 1, DiezeWoensdag10.00-16.00
Multicultureel (vrouwen)FermateHändellaan 237, HoltenbroekDinsdag10.00-14.00
ChineesDe BazuinJupiterstraat 8a, DiezeDinsdag13.30-17.00
Indisch & Moluks (Rumah Kenangan)Kembang BaruHändellaan 237, HoltenbroekMaandag & woensdag10.00-15.00
Multicultureel (Vrouwen)Alevitische VerenigingRadewijnsstraat 6, DiezeVrijdag13:00 - 16:00
“Een buurtkamer bijwonen?” Neem contact met ons op via 038 750 83 87. Eén van onze medewerkers (waar nodig met een migratieachtergrond) neemt dan contact op! Of vul het formulier samenzwolle.nl/formulierzd in.

SamenOuderen: activiteiten en meer!

In Zwolle zijn er naasten activiteiten die speciaal gericht zijn op ouderen met een migratieachtergrond ook sport-, hobby- en informatie activiteiten voor álle ouderen. Bekijk deze activiteiten en meer op de pagina SamenOuderen.

Ga naar SamenOuderen

Zwolse ouderen met een migratieachtergrond aan het woord!

‘Lekker eten en vertrouwde gezichten’

Elmaziye (83 jaar) uit Turkije gaat iedere dinsdagochtend naar de multiculturele vrouwengroep in Fermate.

Lees het verhaal van Elmaziye

‘In mijn eentje thuiszitten, dat is niks voor mij’

Makarm (73 jaar) uit Irak gaat iedere dinsdag en donderdag naar de activiteiten in Kembang Baru.

Lees het verhaal van Makarm

Ondersteuning nodig in de moedertaal?

TurksCevriye Selvi
(Sociaal Wijkteam)
06 11585633
TurksBirsen Tas
(WijZ Welzijn)
0631640064
Arabisch & EngelsMohammed Abuldhamid
(Sociaal Wijkteam)
0621921391
NederlandsSamenZwolle0387508387

Een vertaalmaatje helpt bij Nederlandse gesprekken

Een afspraak met de tandarts, een bezoekje aan de huisarts, een oudergesprek op school, deze dingen kunnen moeilijk zijn als de Nederlandse taal niet goed wordt gesproken. Vraag om hulp in deze situaties van een vertaalmaatje! Dit is een vrijwilliger die Nederlands én de desbetreffende taal spreekt. Een vertaalmaatje helpt bij belangrijke gesprekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, het ziekenhuis, een werkgever of welzijnsorganisaties. Het vertaalmaatje gaat mee naar de afspraak, om te vertalen. Meer weten over een vertaalmaatje voor jezelf of voor iemand anders? Bel of app met Sima Dehnavi van ZwolleDoet! via 06 48 02 08 80.

Vertaalmaatjes

Hulp voor mantelzorgers

Zorg jij voor iemand die ziek of gehandicapt is, omdat je diegene persoonlijk kent? Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorging, boodschappen doen, meegaan naar de dokter of dingen regelen, omdat diegene dat zelf niet kan? Is wat ondersteuning hierbij wenselijk? ZwolleDoet! biedt deze ondersteuning! Zij helpen bijvoorbeeld bij regeltaken óf bij vragen over formulieren, wetten of regels. Ook is er ruimte voor een gesprek, luisterend oor en zijn er bijeenkomsten waar meer mensen komen die voor iemand zorgen. Zorg jij voor iemand en wil jij ondersteuning? Bel of app Sima Dehnavi van ZwolleDoet! via 06 48 02 08 80.

Ga naar Steunpunt Mantelzorg

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!