Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Dementievriendelijk

Dementie. Een ziekte die schade veroorzaakt aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt en hierdoor kan je simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In Zwolle hebben ruim 1800 mensen dementie en dit aantal loopt op. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren te maken krijgen met dementie. Op deze pagina ontdek je alle initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die dementie raken. Samen voor een dementievriendelijke stad.

Dementievriendelijk

Beelden van goed leven met dementie via virtual reality

Veel mensen zijn bang om dementie te krijgen, uit angst voor een slechte kwaliteit van leven. Dit beeld beïnvloedt de omgang met en de zorg voor een persoon met dementie. Hoewel negatieve associaties met dementie goed te begrijpen zijn, is het belangrijk te laten zien dat het ook mogelijk is om goed te leven mét dementie. Hoe pakt het lectoraat Goed Leven met Dementie van hogeschool Windesheim dit aan?

Lees verder

Activiteiten

Geheugencafé bij WijZ - locatie De Terp

Geplaatst door WijZ Welzijn
  • Vr. 22 mrt. van 10:00 tot 12:00
  • WijZ-locatie De Terp
activiteit
dieze/diezerpoort
welzijn & zorg
samen & ontmoeten

Geheugencafé bij WijZ - locatie De Pol

Geplaatst door WijZ Welzijn
  • Ma. 25 mrt. van 10:00 tot 12:00
  • Wijkcentrum De Pol
activiteit
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
welzijn & zorg
samen & ontmoeten

Koor "Oud Goud" - Nieuwe Haven - IJsselheem (maandag, 19:00)

Geplaatst door WijZ Welzijn
  • Ma. 25 mrt. van 19:00 tot 20:00
  • Nieuwe Haven - IJsselheem
activiteit
binnenstad
cultuur & amusement
samen & ontmoeten

Jungheimer Café Zwolle

Geplaatst door ZwolleDoet!
  • Di. 2 apr. van 19:30 tot 21:00
  • Belgische Keizer
activiteit
binnenstad
informatie & advies
samen & ontmoeten

Alzheimer Café Zwolle - Thema: De casemanager

Geplaatst door ZwolleDoet!
  • Di. 16 apr. van 19:00 tot 21:00
  • Victorium
activiteit
berkum
welzijn & zorg
samen & ontmoeten

Heb je zelf een activiteit die je onder de aandacht wilt brengen?

Plaats een activiteit

Wethouder Dorrit de Jong neemt het ‘certificaat Zwolle Dementievriendelijk’ in ontvangst!

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Zwolle als Dementie¬vriendelijke stad heeft dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom werd er een inspiratiebijeenkomst georganiseerd over dementie en vrijwilligerswerk in de Stadkamer. Ook heeft wethouder Dorrit de Jong het ‘certificaat Zwolle Dementievriendelijk’ in ontvangst genomen.

Lees verder!

Gedicht Geheugensteun

Een gedicht over dementie geschreven door Bauke Vermaas, de stadsdichter van Zwolle.

Bekijk hier meer van haar prachtige werk

AQUAMENTIE: BEWEGEN IN WATER, DOE MEE!

Hogeschool Windesheim heeft een programma ontwikkeld, specifiek voor mensen met dementie: Aquamentie. Dat is bewegen in het water voor mensen met dementie. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen in warm water een positief effect heeft op het brein, het bewegen en het zelfvertrouwen. Het water komt tot aan de borst: mensen hoeven niet bang te zijn om te verdrinken en ook niet heel goed te kunnen zwemmen. Genoeg aanleiding om een Aquamentie-groep in Zwolle op te zetten.

Meer informatie? Klik hier!

Welkom bij de Geheugencafés!

WijZ Welzijn organiseert samen met vrijwilligers twee Geheugencafés. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Beide Geheugencafés zijn wekelijks van 10.00 tot 12.00 uur. Op de maandagmorgen in wijkcentrum De Pol (Zwolle-Zuid, Gelijkheid 1) en vrijdagmorgen op WijZ-locatie De Terp (Dieze, Radewijnstraat 1). Er is altijd een vrijwilliger aanwezig en onder het genot van een kopje koffie/thee wordt er samen (bij)gepraat en bij voldoende belangstelling een spelletje gedaan of gezongen.

Ga naar de activiteit: Geheugencafé

Wil jij mensen met dementie ondersteunen?

Er zijn op dit moment geen vrijwilligerswerk-vacatures

Plaats een vacature

Ansichtkaarten Dementievriendelijk

Om op een laagdrempelige manier aandacht te krijgen voor het thema dementie zijn er ansichtkaarten ontwikkeld om te versturen op verjaardagen, bijzondere gebeurtenissen of gewoon om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt. Wil je ook een paar ansichtkaarten hebben? Stuur dan je naam en adresgegevens naar marketing@samenzwolle.nl en je ontvangt ze z.s.m. per post.

Vraag de ansichtkaarten aan

Bewaarkaart Dementievriendelijk

Er zijn een aantal duidelijke gedragingen die erop kunnen wijzen dat iemand kampt met (beginnend) dementie. Met deze signalen in je achterhoofd is het eenvoudiger om iemand op straat of bij de supermarkt te herkennen en te helpen aan de hand van de GOED-methode. Op de Bewaarkaart Dementievriendelijk zijn deze signalen en methode kort en overzichtelijk beschreven. Je download de Bewaarkaart Dementievriendelijk via onderstaande link. Wil je deze kaart ook graag fysiek hebben? Stuur dan een mailtje naar marketing@samenzwolle.nl.

Download de Bewaarkaart 'Dementievriendelijk'

Initiatieven in de stad

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg

Als mantelzorger ben je geen professionele zorgverlener, maar geef je wel zorg aan iemand in je omgeving die dat nodig heeft. Vaak zelfs langdurig én intensief. Het is daarom heel belangrijk dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt. Steunpunt Mantelzorg heeft verschillende diensten die je zouden kunnen helpen. Zorg jij voor iemand met dementie en zou je hierbij graag ondersteund worden? Bijvoorbeeld bij wet en regelgeving vragen, jonge mantelzorgers, vragen over werk etc. neem contact op met Steunpunt Mantelzorg en zij helpen jou verder.

Geheugenpunt De Stadkamer

Geheugenpunt De Stadkamer

De Stadkamer in het centrum heeft een geheugenpunt. Dit is een speciaal ingerichte hoek met toegankelijke informatie over dementie. Bedoeld voor ouderen met beginnend geheugenverlies, mantelzorgers en zorgmedewerkers. In het geheugenpunt zijn informatieve boeken en andere materialen over dit onderwerp bij elkaar gebracht. Ook vind je er oude kinderboeken, muziek en spellen die gebruikt kunnen worden door mensen met (beginnend) geheugenverlies of hun mantelzorgers. Wie lid is kan de meeste materialen gratis lenen.

Geheugenpoli Isala

Geheugenpoli Isala

Op de Geheugenpolikliniek kan je terecht met geheugenklachten, problemen met praten of het houden van overzicht bij dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om te weten waar de klachten vandaan komen. De Geheugenpolikliniek is gespecialiseerd in onderzoek en diagnose stellen bij mensen met deze klachten. Het team van de Geheugenpolikliniek bestaat uit een internist Ouderengeneeskunde, medisch psycholoog, psychologisch diagnostisch medewerker, neuroloog en verpleegkundig consulenten. Zowel jong als oud kan terecht op de geheugenpoli van het Isala.

Kom jij (jouw cliënt) werken bij restaurant Deksel?

Kom jij (jouw cliënt) werken bij restaurant Deksel?

In Zwolle start een nieuw project: jonge en/of vitale mensen met dementie krijgen de mogelijkheid om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Restaurant Deksels dat is ondergebracht in de Kringloopwinkel aan de Veerallee in Zwolle. Een unieke pilot in de regio, waardoor mensen met geheugenproblemen of dementie hun talenten kunnen inzetten als vrijwilliger.

Klik hier voor meer info

Zingen voor mensen met dementie

Koor Oud Goud is een koor voor mensen met dementie die niet meer kunnen deelnemen aan een regulier koor. Koorleden zijn welkom met hun mantelzorger. Koor Oud Goud (onder leiding van dirigente Hetty Bolt) wordt na de zomer herstart door WijZ Zwolle.

Lees meer over Koor Oud Goud.
Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Doe de training GOED! Want iedereen kan op straat, in de buurt of in het café iemand met dementie tegenkomen die jouw hulp nodig heeft. Doe GOED!

Klik hier

‘Als ik het straks vergeet, koop jij dan bloemen voor jezelf?’

Het leven houdt niet op bij de diagnose dementie. Dat is de boodschap van Anneke Kruithof-Looije. Haar man Lodewijk werd in 15 jaar tijd van ‘een beetje vergeetachtig’ volledig hulpbehoevend. Hun liefde heeft het geen seconde in de weg gestaan. ‘Het is niet leuk dat hij dement werd, maar voor de rest ben ik een enorme geluksvogel. Zo lief als Lodewijk was toen ik hem leerde kennen, is hij altijd gebleven.’

Lees verder

'Het label 'Alzheimer' was voor ons een opluchting'

Wat een burn-out lijkt, blijkt een vorm van dementie te zijn. Mark Dekker (57 jaar) is een van de mensen die jong wordt getroffen door deze ziekte. Hij kreeg 6 ½ jaar geleden de diagnose. Praten gaat inmiddels moeizaam; zijn vrouw Jolanda Struyk vertelt namens hen beiden. ‘Aan de buitenkant zie je niks aan Mark, maar hij kan steeds minder zelfstandig.’

Lees verder
“Vind de weg naar de juiste hulp of vind iemand die kan helpen met de juiste vragen en antwoorden te vinden. ”
Je staat er niet alleen voor!

Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden. Iedere derde dinsdagavond van de maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De avond start om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur. De inloop is vanaf 19:00 uur. Er is gratis koffie, thee en iets lekkers.

Meer informatie?

Meedoen aan onderzoek naar Alzheimer

Alzheimer is een vorm van dementie die nu nog ongeneeslijk is. Het Brain Research Center in Zwolle doet daarom onderzoek naar medicijnen tegen Alzheimer. Het onderzoekscentrum hoopt een medicijn te vinden, dat Alzheimer kan remmen of zelfs tegenhouden. Mensen met Alzheimer kunnen vrijwillig aan een onderzoek meewerken. Wat dit hen kan bieden, is meer inzicht in de ziekte en hierdoor mogelijk ook meer grip erop. Plus het gevoel een waardevolle bijdrage te leveren, en toegang tot nieuwe, wellicht hoopgevende medicijnen. Het onderzoekscentrum is een prettige plek, met een huiselijke sfeer. Deelnemers krijgen er alle aandacht en een uitstekende begeleiding. Op de website van het Brain Research Center lees je over het onderzoek en de ervaringen van deelnemers. Ook ontdek je hoe je mee kunt doen.

Naar het Brain Research Center Zwolle

Financiën op orde?

Het is belangrijk om financiële regelzaken goed te regelen. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met dementie. Van belang is dat dit tijdig en goed wordt geregeld! Er zijn talloze websites en instanties die daarbij hulp bieden. De eerste stap is hulp willen en kunnen vragen. Door jezelf of door iemand uit je netwerk.

  • Alzheimer Nederland heeft een duidelijke en informatieve website over het regelen van financiële zaken voor iemand met dementie, klik hier.
  • In Zwolle kan maatwerk worden geboden via een vrijwilliger van de thuisadministratie van WijZ Welzijn. In samenwerking met je netwerk kan een vrijwilliger administratieve ondersteuning bieden totdat een duurzame oplossing is gevonden. Voor meer informatie bel naar 038 8515 700 of meld je hier aan.
Een casemanager dementie is er om te helpen!

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Heb jij, of jouw naaste, geheugenproblemen of een vermoeden van dementie? Dan kan je ondersteuning krijgen van een casemanager. Een casemanager is iemand die jou en jouw mantelzorger(s) begeleidt, vast aanspreekpunt en zo nodig hulp en ondersteuning regelt. Kortom, iemand die er voor je is!

Klik hier voor informatie over de casemanager

Het leek een burn-out, het bleek alzheimer

Dementie treft niet alleen ouderen achter een rollator. Ook veertigers, vijftigers en zestigers worden met de ziekte van Alzheimer geconfronteerd. Zoals Antien Kessler uit Zwolle, die 58 was toen ze de diagnose kreeg. 'Ik was zo boos dat juist mij dit moest overkomen. Ik ben toch veel te jong voor alzheimer?' Bron: De Stentor

Lees haar verhaal

SamenOuderen

SamenOuderen is dé plek waar je alles vindt wat er voor ouderen is te doen in onze mooie stad. Van sport- en sociale activiteiten, tot aan buurtkamers en meer. Soms ook prima geschikt om deel te nemen aan een van deze activiteiten als je als oudere kampt met beginnende dementie. Als dit speelt wordt er geprobeerd iemand zo lang mogelijk te laten meedoen. Uiteraard wordt er gekeken naar wat nog wel kan, voor zowel deelnemer als de groep. Weet je niet goed wat past of wil je ergens meer informatie over, dan denken wij graag mee over een leuke daginvulling. Neem gerust contact met ons op via 038 750 83 87 en we denken graag met mee!

Ga naar SamenOuderen

Zinvolle daginvulling

Elke Zwollenaar heeft recht op een zinvolle daginvulling en mee blijven doen in de maatschappij, ook Zwollenaren met dementie. Soms lukt dat zelf, soms is een steuntje in rug of extra begeleiding nodig. Wij zoeken graag met je mee naar iets dat jou op het lijf geschreven is en waarbij je veel doet, ontdekt en leert. Wie je ook bent, wat je achtergrond ook is en welke mogelijkheden je ook hebt. We vinden iets wat matcht met jouw interesses, doelen en kunnen.

Ga naar zinvolle daginvulling
“Blijven meedoen, zolang het kan!” Want mensen met dementie willen erbij blijven horen, sterker nog: ze horen erbij!

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!