Contact Inloggen
Zien wat jij kunt doen voor Oekraïne? Bekijk de Oekraïne Hulp pagina. lees meer

Dementievriendelijk

Dementie. Een ziekte die schade veroorzaakt aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt en hierdoor kan je simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In Zwolle hebben ruim 1800 mensen dementie en dit aantal loopt op. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren te maken krijgen met dementie. Op deze pagina ontdek je alle initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die dementie raken. Samen voor een dementievriendelijke stad.

Dementievriendelijk

Zinvolle daginvulling

Elke Zwollenaar heeft recht op een zinvolle daginvulling en mee blijven doen in de maatschappij, ook Zwollenaren met dementie. Soms lukt dat zelf, soms is een steuntje in rug of extra begeleiding nodig. Wij zoeken graag met je mee naar iets dat jou op het lijf geschreven is en waarbij je veel doet, ontdekt en leert. Wie je ook bent, wat je achtergrond ook is en welke mogelijkheden je ook hebt. We vinden iets wat matcht met jouw interesses, doelen en kunnen.

Ga naar zinvolle daginvulling

Initiatieven in de stad

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg

Als mantelzorger ben je geen professionele zorgverlener, maar geef je wel zorg aan iemand in je omgeving die dat nodig heeft. Vaak zelfs langdurig én intensief. Het is daarom heel belangrijk dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt. Steunpunt Mantelzorg heeft verschillende diensten die je zouden kunnen helpen. Zorg jij voor iemand met dementie en zou je hierbij graag ondersteund worden? Bijvoorbeeld bij wet en regelgeving vragen, jonge mantelzorgers, vragen over werk etc. neem contact op met Steunpunt Mantelzorg en zij helpen jou verder.

Geheugenpunt De Stadkamer

Geheugenpunt De Stadkamer

De Stadkamer in het centrum heeft een geheugenpunt. Dit is een speciaal ingerichte hoek met toegankelijke informatie over dementie. Bedoeld voor ouderen met beginnend geheugenverlies, mantelzorgers en zorgmedewerkers. In het geheugenpunt zijn informatieve boeken en andere materialen over dit onderwerp bij elkaar gebracht. Ook vind je er oude kinderboeken, muziek en spellen die gebruikt kunnen worden door mensen met (beginnend) geheugenverlies of hun mantelzorgers. Wie lid is kan de meeste materialen gratis lenen.

Geheugenpoli Isala

Geheugenpoli Isala

Op de Geheugenpolikliniek kan je terecht met geheugenklachten, problemen met praten of het houden van overzicht bij dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om te weten waar de klachten vandaan komen. De Geheugenpolikliniek is gespecialiseerd in onderzoek en diagnose stellen bij mensen met deze klachten. Het team van de Geheugenpolikliniek bestaat uit een internist Ouderengeneeskunde, medisch psycholoog, psychologisch diagnostisch medewerker, neuroloog en verpleegkundig consulenten. Zowel jong als oud kan terecht op de geheugenpoli van het Isala.

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Heb jij, of jouw naaste, geheugenproblemen of een vermoeden van dementie? Dan kan je ondersteuning krijgen van een casemanager. Een casemanager is iemand die jou en jouw mantelzorger(s) begeleidt, vast aanspreekpunt en zo nodig hulp en ondersteuning regelt. Kortom, iemand die er voor je is!

Klik hier voor informatie over de casemanager

Financiën op orde?

Het is belangrijk om financiële regelzaken goed te regelen. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met dementie. Van belang is dat dit tijdig en goed wordt geregeld! Er zijn talloze websites en instanties die daarbij hulp bieden. De eerste stap is hulp willen en kunnen vragen. Door jezelf of door iemand uit je netwerk.

  • Alzheimer Nederland heeft een duidelijke en informatieve website over het regelen van financiële zaken voor iemand met dementie, klik hier.
  • In Zwolle kan maatwerk worden geboden via een vrijwilliger van de thuisadministratie van WijZ Welzijn. In samenwerking met je netwerk kan een vrijwilliger administratieve ondersteuning bieden totdat een duurzame oplossing is gevonden. Voor meer informatie bel naar 038 8515 700 of meld je hier aan.
“Vind de weg naar de juiste hulp of vind iemand die kan helpen met de juiste vragen en antwoorden te vinden. ”
Je staat er niet alleen voor!

Wil jij mensen met dementie ondersteunen?

Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, de Esdoorn zoekt:

Vrijwilliger 'Samen Bewegen!'

vrijwilligersvacature
dieze/diezerpoort
sport & spel
welzijn & zorg
dementie
ZwolleDoet!, Startpunt Informele Zorg zoekt:

Geheugensteuntje

vrijwilligersvacature
stedelijk
welzijn & zorg
maatjes
dementie

Zelf een vrijwilligerswerk-vacature plaatsen

Plaats een vacature

SamenOuderen

SamenOuderen is dé plek waar je alles vindt wat er voor ouderen is te doen in onze mooie stad. Van sport- en sociale activiteiten, tot aan buurtkamers en meer. Soms ook prima geschikt om deel te nemen aan een van deze activiteiten als je als oudere kampt met beginnende dementie. Als dit speelt wordt er geprobeerd iemand zo lang mogelijk te laten meedoen. Uiteraard wordt er gekeken naar wat nog wel kan, voor zowel deelnemer als de groep. Weet je niet goed wat past of wil je ergens meer informatie over, dan denken wij graag mee over een leuke daginvulling. Neem gerust contact met ons op via 038 750 83 87 en we denken graag met mee!

Ga naar SamenOuderen
“Blijven meedoen, zolang het kan!” Want mensen met dementie willen erbij blijven horen, sterker nog: ze horen erbij!
Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Doe de training GOED! Want iedereen kan op straat, in de buurt of in het café iemand met dementie tegenkomen die jouw hulp nodig heeft. Doe GOED!

Klik hier

Activiteiten

Geplaatst door Steunpunt Mantelzorg

Lotgenotenconact voor naasten van mensen met Dementie

Di. 14 jun. van 14:00 tot 15:00
activiteit
stedelijk
samen & ontmoeten
dementie
Geplaatst door ZwolleDoet!

Alzheimer Café Zwolle - Thema: Muzikale optreden van de Motten

Di. 21 jun. van 19:00 tot 21:00
activiteit
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
dementie
Geplaatst door ZwolleDoet!

Omgaan met veranderend gedrag bij dementie

Di. 15 nov. van 19:15 tot 21:00
activiteit
online
welzijn & zorg
dementie

Heb je zelf een activiteit die je onder de aandacht wilt brengen?

Plaats een activiteit

Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden. Iedere derde dinsdagavond van de maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De avond start om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur. De inloop is vanaf 19:00 uur. Er is gratis koffie, thee en iets lekkers.

Meer informatie?

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!