Contact Inloggen
Help de mensen in Turkije en Syrië! Als burger kun je op afstand hulp bieden. Er zijn (Zwolse) initiatieven opgezet om slachteroffers te helpen. lees meer

Dementievriendelijk

Dementie. Een ziekte die schade veroorzaakt aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt en hierdoor kan je simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In Zwolle hebben ruim 1800 mensen dementie en dit aantal loopt op. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren te maken krijgen met dementie. Op deze pagina ontdek je alle initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die dementie raken. Samen voor een dementievriendelijke stad.

Dementievriendelijk

Het leek een burn-out, het bleek alzheimer

Dementie treft niet alleen ouderen achter een rollator. Ook veertigers, vijftigers en zestigers worden met de ziekte van Alzheimer geconfronteerd. Zoals Antien Kessler uit Zwolle, die 58 was toen ze de diagnose kreeg. 'Ik was zo boos dat juist mij dit moest overkomen. Ik ben toch veel te jong voor alzheimer?' Bron: De Stentor

Lees haar verhaal
Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Hoe kan je iemand met dementie herkennen?

Doe de training GOED! Want iedereen kan op straat, in de buurt of in het café iemand met dementie tegenkomen die jouw hulp nodig heeft. Doe GOED!

Klik hier

Activiteiten

Rouw en Verlies bij leven (VOL, zie hieronder voor wachtlijst)

Geplaatst door ZwolleDoet!
 • Do. 9 feb. van 14:00 tot 16:00
 • ZwolleDoet!
activiteit
stedelijk
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
dementie

Geheugencafé bij WijZ-locatie De Terp

Geplaatst door WijZ Welzijn
 • Vr. 10 feb. van 10:00 tot 12:00
 • WijZ-locatie De Terp
activiteit
dieze/diezerpoort
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
dementie

Alzheimer Café Zwolle - Thema: relaties

Geplaatst door ZwolleDoet!
 • Di. 21 feb. van 19:00 tot 21:00
 • Wijkcentrum De Pol
activiteit
zwolle-zuid(ittersum/schelle)
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
dementie

Lotgenotengroep voor naasten van mensen met dementie

Geplaatst door Steunpunt Mantelzorg
 • Ma. 6 mrt. van 13:30 tot 14:30
 • ZwolleDoet!
activiteit
stedelijk
welzijn & zorg
samen & ontmoeten
dementie

Jungheimercafé Zwolle

Geplaatst door ZwolleDoet!
 • Di. 7 mrt. van 19:30 tot 21:00
 • Belgische Keizer
activiteit
binnenstad
informatie & advies
samen & ontmoeten
dementie

Heb je zelf een activiteit die je onder de aandacht wilt brengen?

Plaats een activiteit

‘Als ik het straks vergeet, koop jij dan bloemen voor jezelf?’

Het leven houdt niet op bij de diagnose dementie. Dat is de boodschap van Anneke Kruithof-Looije. Haar man Lodewijk werd in 15 jaar tijd van ‘een beetje vergeetachtig’ volledig hulpbehoevend. Hun liefde heeft het geen seconde in de weg gestaan. ‘Het is niet leuk dat hij dement werd, maar voor de rest ben ik een enorme geluksvogel. Zo lief als Lodewijk was toen ik hem leerde kennen, is hij altijd gebleven.’

Lees verder

Wil jij mensen met dementie ondersteunen?

ZwolleDoet!, Startpunt Informele Zorg zoekt:

Geheugensteuntje

vrijwilligersvacature
stedelijk
welzijn & zorg
maatjes
dementie
IJsselheem, Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck zoekt:

Vrijwilliger voor de dagbesteding

vrijwilligersvacature
dieze/diezerpoort
activiteitenbegeleiding
welzijn & zorg
dementie
Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Het Zonnehuis zoekt:

Vrijwilliger voor Samen Bewegen

vrijwilligersvacature
stadshagen
sport & spel
samen & ontmoeten
dementie
Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Het Zonnehuis zoekt:

Duo-fietser

vrijwilligersvacature
stadshagen
sport & spel
samen & ontmoeten
dementie
Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Het Zonnehuis zoekt:

Iemand die van dammen houdt

vrijwilligersvacature
stadshagen
sport & spel
samen & ontmoeten
dementie

Zelf een vrijwilligerswerk-vacature plaatsen

Plaats een vacature

'Het label 'Alzheimer' was voor ons een opluchting'

Wat een burn-out lijkt, blijkt een vorm van dementie te zijn. Mark Dekker (57 jaar) is een van de mensen die jong wordt getroffen door deze ziekte. Hij kreeg 6 ½ jaar geleden de diagnose. Praten gaat inmiddels moeizaam; zijn vrouw Jolanda Struyk vertelt namens hen beiden. ‘Aan de buitenkant zie je niks aan Mark, maar hij kan steeds minder zelfstandig.’

Lees verder
“Vind de weg naar de juiste hulp of vind iemand die kan helpen met de juiste vragen en antwoorden te vinden. ”
Je staat er niet alleen voor!

Initiatieven in de stad

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg

Als mantelzorger ben je geen professionele zorgverlener, maar geef je wel zorg aan iemand in je omgeving die dat nodig heeft. Vaak zelfs langdurig én intensief. Het is daarom heel belangrijk dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt. Steunpunt Mantelzorg heeft verschillende diensten die je zouden kunnen helpen. Zorg jij voor iemand met dementie en zou je hierbij graag ondersteund worden? Bijvoorbeeld bij wet en regelgeving vragen, jonge mantelzorgers, vragen over werk etc. neem contact op met Steunpunt Mantelzorg en zij helpen jou verder.

Geheugenpunt De Stadkamer

Geheugenpunt De Stadkamer

De Stadkamer in het centrum heeft een geheugenpunt. Dit is een speciaal ingerichte hoek met toegankelijke informatie over dementie. Bedoeld voor ouderen met beginnend geheugenverlies, mantelzorgers en zorgmedewerkers. In het geheugenpunt zijn informatieve boeken en andere materialen over dit onderwerp bij elkaar gebracht. Ook vind je er oude kinderboeken, muziek en spellen die gebruikt kunnen worden door mensen met (beginnend) geheugenverlies of hun mantelzorgers. Wie lid is kan de meeste materialen gratis lenen.

Geheugenpoli Isala

Geheugenpoli Isala

Op de Geheugenpolikliniek kan je terecht met geheugenklachten, problemen met praten of het houden van overzicht bij dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om te weten waar de klachten vandaan komen. De Geheugenpolikliniek is gespecialiseerd in onderzoek en diagnose stellen bij mensen met deze klachten. Het team van de Geheugenpolikliniek bestaat uit een internist Ouderengeneeskunde, medisch psycholoog, psychologisch diagnostisch medewerker, neuroloog en verpleegkundig consulenten. Zowel jong als oud kan terecht op de geheugenpoli van het Isala.

Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden. Iedere derde dinsdagavond van de maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De avond start om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur. De inloop is vanaf 19:00 uur. Er is gratis koffie, thee en iets lekkers.

Meer informatie?

VRbeelding: genuanceerder beeld van leven met dementie

Het onderzoeksproject VRbeelding nodigt burgers uit om via een foto hun beeld van dementie te delen. Onderzoekers van het lectoraat Goed Leven met Dementie van hogeschool Windesheim willen, samen met meerdere partners, via onderzoek vanuit VRbeelding niet alleen het negatieve beeld van dementie nuanceren, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van betere (digitale) handvatten die helpen bij de dagelijkse omgang met én ondersteuning van mensen met dementie.

Lees verder

Meedoen aan onderzoek naar Alzheimer

Alzheimer is een vorm van dementie die nu nog ongeneeslijk is. Het Brain Research Center in Zwolle doet daarom onderzoek naar medicijnen tegen Alzheimer. Het onderzoekscentrum hoopt een medicijn te vinden, dat Alzheimer kan remmen of zelfs tegenhouden. Mensen met Alzheimer kunnen vrijwillig aan een onderzoek meewerken. Wat dit hen kan bieden, is meer inzicht in de ziekte en hierdoor mogelijk ook meer grip erop. Plus het gevoel een waardevolle bijdrage te leveren, en toegang tot nieuwe, wellicht hoopgevende medicijnen. Het onderzoekscentrum is een prettige plek, met een huiselijke sfeer. Deelnemers krijgen er alle aandacht en een uitstekende begeleiding. Op de website van het Brain Research Center lees je over het onderzoek en de ervaringen van deelnemers. Ook ontdek je hoe je mee kunt doen.

Naar het Brain Research Center Zwolle

Financiën op orde?

Het is belangrijk om financiële regelzaken goed te regelen. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met dementie. Van belang is dat dit tijdig en goed wordt geregeld! Er zijn talloze websites en instanties die daarbij hulp bieden. De eerste stap is hulp willen en kunnen vragen. Door jezelf of door iemand uit je netwerk.

 • Alzheimer Nederland heeft een duidelijke en informatieve website over het regelen van financiële zaken voor iemand met dementie, klik hier.
 • In Zwolle kan maatwerk worden geboden via een vrijwilliger van de thuisadministratie van WijZ Welzijn. In samenwerking met je netwerk kan een vrijwilliger administratieve ondersteuning bieden totdat een duurzame oplossing is gevonden. Voor meer informatie bel naar 038 8515 700 of meld je hier aan.
Een casemanager dementie is er om te helpen!

Een casemanager dementie is er om te helpen!

Heb jij, of jouw naaste, geheugenproblemen of een vermoeden van dementie? Dan kan je ondersteuning krijgen van een casemanager. Een casemanager is iemand die jou en jouw mantelzorger(s) begeleidt, vast aanspreekpunt en zo nodig hulp en ondersteuning regelt. Kortom, iemand die er voor je is!

Klik hier voor informatie over de casemanager

SamenOuderen

SamenOuderen is dé plek waar je alles vindt wat er voor ouderen is te doen in onze mooie stad. Van sport- en sociale activiteiten, tot aan buurtkamers en meer. Soms ook prima geschikt om deel te nemen aan een van deze activiteiten als je als oudere kampt met beginnende dementie. Als dit speelt wordt er geprobeerd iemand zo lang mogelijk te laten meedoen. Uiteraard wordt er gekeken naar wat nog wel kan, voor zowel deelnemer als de groep. Weet je niet goed wat past of wil je ergens meer informatie over, dan denken wij graag mee over een leuke daginvulling. Neem gerust contact met ons op via 038 750 83 87 en we denken graag met mee!

Ga naar SamenOuderen

Zinvolle daginvulling

Elke Zwollenaar heeft recht op een zinvolle daginvulling en mee blijven doen in de maatschappij, ook Zwollenaren met dementie. Soms lukt dat zelf, soms is een steuntje in rug of extra begeleiding nodig. Wij zoeken graag met je mee naar iets dat jou op het lijf geschreven is en waarbij je veel doet, ontdekt en leert. Wie je ook bent, wat je achtergrond ook is en welke mogelijkheden je ook hebt. We vinden iets wat matcht met jouw interesses, doelen en kunnen.

Ga naar zinvolle daginvulling
“Blijven meedoen, zolang het kan!” Want mensen met dementie willen erbij blijven horen, sterker nog: ze horen erbij!

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!