Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer
nieuws

‘We zijn een dierenweide én een ontmoetingsplek voor de buurt’

Donderdag 24 september 2020

René te Wierik richtte tien jaar geleden Stichting de Knuffelkonijntjes op. Sinds begin juli is de stichting ondergebracht bij Dierenweide Dieze Oost. Met behulp van Harold van den Berg van Travers Welzijn en met vrijwilligers toverde hij de oude kinderboerderij De Ramshorst aan de Hogenkampsweg om tot een gezellige dierenweide waar het goed toeven is voor dieren, vrijwilligers en bezoekers.

Wat houden Dierenweide Dieze Oost en Stichting de Knuffelkonijntjes precies in?
‘Iedereen kan hier langskomen om de konijnen, cavia’s, geitjes en pony’s te zien, om de dieren onder begeleiding te aaien en om meer over ze te leren. Ook kun je hier binnen en buiten gezellig koffiedrinken met iets lekkers erbij. Stichting de Knuffelkonijntjes is beheerder van de dierenweide. Met de opbrengst van de horeca dekken we onze onkosten. We gaan ook op pad. Met zelfgefokte konijntjes bezoeken we demente ouderen in verpleeghuizen en de kinderafdeling in het ziekenhuis om kinderen hun ziekte even te laten vergeten. Je ziet jong en oud enorm genieten wanneer ze met een dier knuffelen. Het ís ook heel ontspannend.

“Laatst begon een terminaal ziek jongetje onder het aaien ineens te praten over zijn gevoelens. Dat had hij niet eerder gedaan. Niet tegen zijn ouders en niet tegen zijn therapeuten. Iedereen stond ervan te kijken. Heel bijzonder.”
René te Wierik

Hoe ben je op het idee gekomen om hiermee te beginnen?

‘Tien jaar geleden moest ik stoppen met werken, maar ik wilde niet de hele dag stilzitten. Ik hou van dieren, zag hoeveel baat mensen hebben bij het knuffelen ervan én ik wilde graag iets terug doen voor de maatschappij. Ik begon thuis met een kleine konijnenstal en ging met twee konijntjes naar een verzorgingstehuis. Toen ik het effect daarvan zag, heb ik het uitgebreid. Meer konijnen, meer knuffelbakken, meer bezoekjes. Ook naar ziekenhuizen.'

In tegenstelling tot veel andere organisaties, hebben jullie geen gebrek aan vrijwilligers. Hoe verklaar je dat?
‘We hebben hier een fijne plek met veel groen, veel ruimte voor kinderen en met lieve en tamme dieren. Het maakt niet uit wie of wat je bent; hier ben je geliefd. Als bezoeker én als vrijwilliger. Ik kijk bij iedere vrijwilliger goed naar zijn of haar kwaliteiten en daar probeer ik hem of haar in te laten groeien. En omgekeerd helpen de vrijwilligers ons om het hier nog leuker en beter te maken. Laatst bedacht iemand om drie keer per week ouderen uit het verzorgingstehuis in de buurt op te halen om hier even lekker buiten te zitten. En iemand anders opperde om een kapotte tuktuk die hij thuis heeft staan op te knappen en daarmee klusjes te doen voor mensen in de buurt. We zijn eigenlijk veel meer dan een dierenweide. We zijn een echte ontmoetingsplek voor de buurt.

“Ik heb de best betaalde baan ter wereld. Niet in geld, maar in waardering. Ik zie zóveel blije gezichten. Van zieke kinderen, van ouders én van vrijwilligers. Laatst belde een moeder van een vrijwilligster me op, een meisje dat het heel moeilijk heeft en die nu een maand bij ons werkt. Ze had haar dochter in maanden niet zo blij gezien. Daar doe ik het voor.” René

Iedere vrijwilliger heeft een kennismakingsgesprek met een medewerker van het Travers Welzijn Oost Team. Harold, kun jij uitleggen hoe dat in zijn werk gaat?
‘Mensen komen bij ons door de vacaturebank of mond-tot-mondreclame. Via SamenZwolle hebben we zo al heel wat vrijwilligers kunnen werven. Om René te ontlasten voert wijkopbouwwerker Daniëlle Rada de kennismakingsgesprekken. Zij vraagt wat iemand wil en kan en geeft ook de optie om op andere plekken in de wijk te gaan werken die misschien minder bekend zijn. Op dit moment werken we met zeven vrijwilligers die meehelpen met onderhoud, in de horeca en met de verzorging en de training van dieren.’

René, wat zouden jullie nog wensen voor de toekomst?
‘Op dit moment sparen we voor een yurt, een ronde tent, op ons park. In de eerste plaats voor gezinnen met een ziek kind of zieke ouder die hier, eventueel met een therapeut, een fijne dag met de dieren kunnen doorbrengen. Maar we willen de yurt ook inzetten voor buurtactiviteiten. We doen nu mee met Rabobank ClubSupport. Iedereen die is aangesloten bij de Rabobank kan van 5 tot 25 oktober op ons stemmen. Hoe meer stemmen, hoe meer geld. Dan wordt het park nóg mooier.’

Ook vrijwilliger worden?

Kijk voor alle vacatures op www.samenzwolle.nl/vrijwilligerswerk. Wil je graag vrijwilligerswerk doen met dieren en alle vacatures hiervoor bekijken? Ga dan naar www.samenzwolle.nl/samendieren.

Bekijk alle dieren vacatures

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!