Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer
nieuws

Zwolle meest diervriendelijke gemeente van Nederland

Woensdag 24 november 2021

Zwolle mag zich de meest diervriendelijke gemeente van Nederland noemen! En daar zijn we trots op. De prijs werd onder andere gewonnen door de unieke samenwerking van de gemeente met het Dierenteam Zwolle, waarin tal van dierenorganisaties in de stad zijn verenigd.

Zwolle was vorig jaar oktober door stichting DierenLot met tien andere gemeenten genomineerd voor de titel van meest diervriendelijke gemeente van Nederland en bleef met Purmerend en Diemen over bij de laatste drie. Vanwege de coronapandemie ging de verkiezing vorig jaar niet door en werd deze een jaar uitgesteld. Maar dat bleek het wachten waard, de prijs van meest diervriendelijke gemeente gaat nu toch echt naar Zwolle! En Zwolle is niet de enige gemeente die in de prijzen viel, de gemeenten Purmerend en Diemen delen een tweede plek.

Aansporing

De uitslag werd bekend gemaakt tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening in Den Bosch. Sinds 2018 organiseert de stichting DierenLot de verkiezing van diervriendelijke gemeente van het jaar. In 2019 eindigde Zwolle al op de tweede plek, dus zowel de gemeente als alle dierenorganisaties in Zwolle zijn erg trots op de titel dit jaar. Wethouder William Dogger hoopte stiekem op de hoofdprijs. “In 2019 waren we nog bezig met de actualisatie van ons beleid, dat is vorig voorjaar door de gemeenteraad vastgesteld. We zijn dus weer een stap verder en hoe mooi is het dat dit nu bekroond is met de winst. De kunst is nu om ons goede werk vast te houden en ik zie de uitverkiezing als een aansporing om door te gaan en samen met al onze partners en dierenvrienden in Zwolle verder invulling te geven aan ons beleid. De echte winnaars zijn natuurlijk de dieren in Zwolle, voor wie we het graag goed willen doen.”

Juryrapport

Het juryrapport schreef het volgende over de uitslag: 'Zwolle is weliswaar de grootste gemeente van de top 3 selectie, maar loopt ook wel enorm voorop als het gaat om dierenwelzijn. Ze hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt en inmiddels op alle onderdelen een positieve score. Wethouder William Dogger is een fantastische ambassadeur voor dierenwelzijn die ook graag andere gemeenten wil inspireren. De gemeente vormt samen met 15 dierenwelzijnsorganisaties het Dierenteam Zwolle dat regelmatig met elkaar afstemt en samenwerkt. De opvang is goed geregeld: het dierenasiel vangt honden en katten op en stichting Flappus vangt andere zwerfdieren op. Jaarlijks organiseren de partners een dierenwelzijnsmarkt en er is veel aandacht voor educatie en bewustwording van baasjes. Zwolle kent een speciale voedselbank voor dieren. Die kreeg onlangs nog hulp van de gemeente toen ze hun onderkomen moesten verlaten.

In het geactualiseerde beleidskader dierenwelzijn dat in 2020 is opgesteld, staan diverse speerpunten benoemd waar zij het afgelopen jaar veel aandacht aan hebben besteed, namelijk: 1. de opvang van dieren completeren, 2. Preventie, Informatie, Educatie en Communicatie; 3. Dierenwelzijn en Mensenzorg; 4 Hondenbeleid en handhaving. Op de onlangs gelanceerde actiewebsite SamenDieren vind je tal van interessante dier-gerelateerde informatie, vrijwilligersvacatures en activiteiten. Daarnaast wordt binnen de gemeente Zwolle inmiddels intensief samengewerkt tussen het team Dierenwelzijn / Dieren Team Zwolle en het Natuur en Milieu Educatie Platform (NME), waarin een groot aantal natuur en milieuorganisaties samenwerken. Dit leidde dit jaar al tot de lancering van diverse informatieborden in de stad. Ook de link met het sociale domein wordt inmiddels stevig opgetuigd door onderzoek te laten doen naar de relatie tussen dieren- en mensenwelzijn.'

Dierenteam Zwolle

In het Dierenteam Zwolle werkt de gemeente nauw samen met tal van dierenorganisaties in de stad, daarin is Zwolle uniek. SamenZwolle is trots op de samenwerking en lancering van SamenDieren én natuurlijk de titel: meest diervriendelijke gemeente van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!