Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer
nieuws

SamenZwolle speelt rol in pilot Wooncoach 2.0

Maandag 13 maart 2023

Met trots mogen we aankondigen een rol te gaan spelen bij 'Wooncoach Zwolle.' Met dit project wordt ondersteuning geboden om zelfstandig wonen - en meedoen in de maatschappij - beter mogelijk te maken voor mensen die nu nog beschermd wonen, ‘bankhoppen’ of in maatschappelijke opvang verblijven. Begin 2021 is het pilotproject ‘Wooncoach Zwolle’ gestart als een samenwerking tussen Openbaar Belang, de gemeente Zwolle en MEE Samen. Vanwege het succes krijgt dit pilotproject een vervolg. Als sociale kaart hopen we met SamenZwolle een waardevolle bijdrage te mogen leveren aan dit project.

Resultaten eerste pilot
Tijdens de eerste pilot zijn 10 Wooncoachtrajecten gestart, waarbij de deelnemers een woning huren van Openbaar Belang. Daarbij kregen zij een onafhankelijke Wooncoach toegewezen, die hen stimuleert om de regie over hun leven te pakken en een goede huurder en buur te zijn. De Wooncoach staat de deelnemers bij op het gebied van wonen, zoals de omgang met buren en een goede buur zijn. Coaching wordt geboden bij vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen.

Het resultaat is positief: 9 van de 10 Wooncoachtrajecten zijn succesvol afgerond. Eén deelnemer is momenteel nog bezig met het traject.

Vervolg
Vanwege de succesvolle pilot krijgt het project komend jaar een vervolg. Er starten 18 nieuwe Wooncoachtrajecten. Bovendien wordt de doelgroep uitgebreid. Het Wooncoachtraject is ook inzetbaar voor zittende huurders bij Openbaar Belang, die met ondersteuning van een Wooncoach juist zelfstandig kunnen blijven wonen.

Preventieve werking
De preventieve inzet van een Wooncoach maakt (de uitstroom naar) het zelfstandig wonen makkelijker voor de deelnemers én voor de bewoners eromheen. De Wooncoach houdt de deelnemers in beeld, is de persoonlijke vraagbaak en coach van de deelnemers en hun naasten en is vertrouwenspersoon. In dit project ondersteunt SamenZwolle wooncoaches met advies over hoe zij het platform en de sociale kaart kunnen inzetten om deelnemers goed te coachen. Als voorbeeld kunnen de juiste verbindingen binnen het netwerk financiële krapte gemaakt worden en worden er via het platform maatjes gezocht.

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!