Contact Inloggen
Meer weten over SamenZwolle? lees meer

Mensen - én dierenwelzijn gaat hand in hand!

Wist jij dat er tijdelijke opvang van dieren mogelijk is in gevallen van nood? En zelfs mensen hun dier bij zich kunnen houden en maatschappelijke instanties huisdieren toelaten? We weten hoe bijzonder de band kan zijn tussen mens en dier en dat het samen blijven met het huisdier juist een positieve rol kan spelen bij het herstel.

Mensen - én dierenwelzijn gaat hand in hand!

De invloed van een dier op mensenwelzijn

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de band tussen mens en dier en de rol die dieren spelen in situaties van bijvoorbeeld huiselijk geweld. In de praktijk komt het vaak voor dat een hersteltraject stagneert of wordt afgebroken door zorgen om een huisdier(en). Dit zorgt er ook voor dat mensen in gewelddadige situaties blijven, omdat er geen opvang voor het dier is en de dreiging op vergelding te groot is.

Stichting Mendoo & Stichting De Knuffelkonijntjes

Stichting Mendoo is één van de partner-organisaties van SamenDieren. Het is een stichting die zich inzet om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen met hun huisdieren.

Huisdieren zorgen in veel huiselijke situaties voor een belangrijke bron van vreugde, warmte, aandacht en gezelschap zijn. Soms is de zorg voor het huisdier een belangrijke vorm van zingeving voor het baasje. Het geeft een reden om ’s morgens op te staan, een aanleiding om nog eens even een ommetje te maken en sociale contacten te hebben etc. Stichting De Knuffelkonijntjes (een andere SamenDieren partner), helpt om even je zorgen, ziekte en eenzaamheid te vergeten. Medewerkers van deze stichting komen met een konijntje bij dementerende ouderen of terminaal zieke kinderen op bezoek. De patiënten kunnen op deze manier even ontspannen en zieke kinderen kunnen echt weer even kind zijn.

“Bij herstel kan het huisdier weer een belangrijke bron van inspiratie zijn voor baasjes om er weer ‘voor te willen gaan’”
Cees Vis

Dierenwelzijnsbeleid

De gemeente Zwolle hecht veel belang aan een goed Dierenwelzijnsbeleid. Daarin is ook de samenhang tussen dierenwelzijn en de zorg voor mensen van groot belang. Dit belang wordt nog duidelijker als je je realiseert dat (ook in Zwolle) 49% van de huishoudens één of meer huisdieren heeft. Meestal gaat dat goed, maar soms dreigt het ook wel eens mis te lopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het baasje een deel van haar/zijn inkomen verliest. Ook kan er soms niet meer goed voor het huisdier gezorgd worden door bijvoorbeeld ziekte, huiselijke problemen, tijdelijke opname in een ziekenhuis, verpleeghuis of instelling voor psychische zorg. Ook in deze situaties is het in het belang voor het baasje dat er voor een goede opvang van het huisdier wordt gezorgd, anders kan er uitstel van zorg plaatsvinden. Óok bij het herstel kan het huisdier weer een belangrijke bron van inspiratie zijn voor baasjes om er weer ‘voor te willen gaan’.

Dierenwelzijns-organisaties

In Zwolle hebben we een een grote groep gemotiveerde Dierenwelzijns-organisaties met een breed pakket van expertise op dit gebied. Ben je benieuwd welke organisaties in Zwolle op dit terrein actief zijn en wat hun expertise is? Zwollenaren en zorgverleners kunnen zo heel snel zien welke Dierenorganisatie(s) zouden kunnen helpen met advisering over en het oplossen van situaties waarbij het Dierenwelzijn speelt en dit samenhangt met de Zorg voor mensen.

Klik hier

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!