Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Gezelligheid in de Buurtkamer

De 95-jarige Grietje kijkt elke week weer uit naar die gezelligheid van de buurtkamer in het clubgebouw van Voetbalvereniging Berkum aan de Boerendanserdijk. Vanaf de eerste keer dat de buurtkamer werd gehouden, in september 2019, is ze ‘van de partij’. Net als een aantal andere wijkbewoners. Elke donderdagmiddag wordt zij kort voor half twee met een rolstoelbus van de Regiotaxi thuis opgehaald.

Gezelligheid in de Buurtkamer

Hersenbloeding

Na een hersenbloeding, een jaar of drie geleden en vervolgens een val over haar rollator, kwam zij in een rolstoel terecht. Maar die beperking weerhoudt de keurige, charmante witharige dame er niet van om naar de buurtkamer te gaan. Er zijn altijd wel andere bezoekers die haar willen helpen. Althans als dat nodig is.

“Maar het gaat ook al weer wat beter, hoor”, laat ze met zachte stem weten. “Het gaat nu steeds een stukje beter”, klinkt het trots. ” Grietje

Voor Grietje is de buurtkamer in Berkum een middag om naar uit te kijken. Fysiek mag de 95-jarige dan niet meer alles kunnen, maar geestelijk is ze nog ongelofelijk fit. Voor de buurtkamers geldt overigens geen leeftijdsgrens; elke senior is er welkom, ongeacht of je bijvoorbeeld nog maar net bent gepensioneerd of dat je al bijna ‘eeuweling’ bent

Sjoelen

“Wat we hier doen?”, herhaalt ze de vraag, terwijl ze in haar kopje thee roert...

Sjoelen

“Wat we hier doen?”, herhaalt ze de vraag, terwijl ze in haar kopje thee roert: “Met elkaar kletsen, natuurlijk. En bijvoorbeeld sjoelen. Daar ben ik gek op. Dan word ik door een van de andere bezoekers in mijn rolstoel naar de sjoelbak geduwd”. Meteen mengt de heer Marsman zich in het gesprek. Hij is een heer op leeftijd die zijn mond niet op de verkeerde plaats heeft zitten. “En sjoelen dat ze kan…. Zò fanatiek. Echt onvoorstelbaar.” Hij staat op van zijn stoel en komt als bewijs van de sjoelkwaliteiten van Grietje aanlopen met het schrijfblokje met de puntentelling van de vorige week. “Hier, moet je kijken. Wat een punten hè. Ze is goed man”, klinkt het enthousiast.

Een andere bezoeker van de buurtkamer valt hem direct bij: “Als Grietje eenmaal begonnen is, dan is ze bijna niet te stoppen. En...U bent gewoon een heel lief mens. U bent een – hoe zal ik het zeggen – een echte warme oma. En dat straalt u uit.” Het klinkt vertederend.

“Het is hier in de buurtkamer altijd gezellig. Ik voel me hier elke keer weer met warmte verwelkomd. Ja, hoe zal ik het zeggen… Het is gewoon fijn om hier te zijn. Al die liefde die ik krijg van de andere bezoekers van deze buurtkamer...dat is heel mooi.” Grietje

Meer informatie over Buurtkamer VV Berkum?

Wilt u ook een keer de gezelligheid van Buurtkamer Berkum Proeven? Klik dan op onderstaande link. Daarnaast vindt u diverse andere buurtkamers in het activiteitenoverzicht van SamenOuderen.

Bekijk de activiteit 'Buurtkamer VV Berkum'

Spelletjes

Sjoelen is natuurlijk niet de enige activiteit van de wekelijkse buurtkamer in het clubgebouw dat de VV Berkum belangeloos ter beschikking heeft gesteld. “We doen ook wel scrabbel of andere spelletjes, we maken puzzels of knutselen. Thuis, bij mijn zoon en schoondochter (ze woont bij hen in), verveel ik me natuurlijk ook niet, maar overdag zijn die vaak weg. Ja, dan puzzel ik en lees ik veel.”

Opnieuw toont ook de heer Marsman zijn enthousiasme.

“Wat dat knutselen betreft” - en hij wijst op de bar naast hem - “ik heb hier al acht vogelhuisjes verkocht die we zelf hebben gemaakt. Mooi hè.” Jan

Het vogelhuisje ziet er inderdaad zeer professioneel uit.

Even later begint Grietje, met een verbeten gezicht, aan haar wekelijkse potjes sjoelen. En een-voor-een glijden in hoog tempo de stenen over het gladde hout. “Straks gooi ik ze wel door de gaten”, verklapt ze haar winnende tactiek.

Activiteitenoverzicht

Om jou als Zwolse oudere een handje te helpen is er een mooi activiteitenoverzicht samengesteld, klik hier.

Wilt u ook iets ondernemen, maar weet u niet goed wat?

Wij staan voor u klaar en denken graag met u mee. Neem contact met ons op!

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!