Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Je alleen voelen, niet alleen zijn!

De Zwolse Coby van 89 jaar is trouwe bezoekster van de buurtkamer in Zwolle-Zuid. Voor haar een plek van ontmoeten, gezelligheid en uitwisselen. "Durf te vragen aan een ieder in je omgeving en probeer iets te ondernemen, voordat u eenzaam wordt", adviseert Coby.

Je alleen voelen, niet alleen zijn!

Eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bijna de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Coby geeft aan dat zij het gevoel heeft dat het bij deze tijd lijkt te horen, waarin iedereen het druk heeft of erg gehaast is.

“Er is weinig tijd over voor een ander, die juist aandacht of zorg nodig heeft. Hier wordt weinig begrip voor opgebracht.” Coby

Er zijn volgens Coby ook veel mensen, de ouderen, die niet meer zo druk of gehaast zijn. Die aan huis zijn gebonden en niet meer de deur uit kunnen of op een leeftijd zijn gekomen waar ze mensen om zich heen zien wegvallen. Ook gebeurt het vaak dat de kinderen niet meer dicht in de buurt wonen en daardoor geen reikende hand kunnen bieden.

Stad met mogelijkheden

We wonen in een mooie stad, die ons veel bied, vertelt Coby. Zo zijn er brochures, weekkranten en folders waarin staat wat de mogelijkheden allemaal zijn. Ook zijn er buurtkamers in buurthuizen opgericht. Die bieden gezellige ochtenden. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie. Bij die buurtkamers komen mensen uit de wijk. Met deze mensen kun je contacten maken, ideeën uitwisselen, spelletjes met elkaar spelen en samen eten.

“Vaak is een buurtkamer van 10.00 tot ongeveer 13.00 uur. Ik ga vaak op dinsdag en vrijdagochtend naar De Pol in Zwolle-Zuid. ” Coby

Misschien is het ook wat voor u? Het verplicht tot niets!

In de wijkcentrums zijn ook vrijwilligers, verteld Coby. Mocht er iets zijn waar mensen de weg niet voor weten dan kunnen zij zonder verplichtingen geholpen worden of bijvoorbeeld een luisterend oor aangeboden worden. WijZ, ZwolleDoet!, SamenZwolle, Icare, Buurtzorg en nog heel veel andere organisaties staan voor je klaar en je wereld verrijkt door wat te ondernemen.

“Durf te vragen aan iemand in je omgeving of af te stappen naar een van de wijkcentrums. Zij kunnen je wijs maken ook op het gebied van sport, zang, etc. Probeer iets te ondernemen, voordat u eenzaam wordt.” Coby

SamenOuderen

Om u als Zwolse oudere een handje te helpen is er een activiteitenoverzicht samengesteld, te vinden op de pagina SamenOuderen. Klik op onderstaande knop voor een activiteit bij u in de buurt.

Wilt u ook iets ondernemen, maar weet u niet goed wat?

Wij staan voor u klaar en denken graag met u mee. Neem contact met ons op!

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!