Contact Inloggen
Oproep plaatsen? Ontdek hoe eenvoudig dit gaat! lees meer

Vuurwerkstress bij huisdieren? 8 DIY-tips die jouw dier beschermen

Of je er nou van houdt of niet, als mens weet je wat de harde knallen met oud en nieuw zijn: vuurwerk. Dieren weten dat niet. Logisch dus dat ze er bang van zijn. Gelukkig kunnen wij onze beestjes op hun gemak stellen. Met deze 8 doe-het-zelf-tips gaan je huisdieren goed het nieuwe jaar in.

Vuurwerkstress bij huisdieren? 8 DIY-tips die jouw dier beschermen

1. Help je dier overleven

Overleven? Ja, overleven. Mensen weten dat ze van de knallen niet doodgaan, maar dieren niet. Jouw kat, hond, paard, ezel of vogel is geboren met een sterke overlevingsdrang. Bij gevaar zoekt hij of zij bescherming. Geef je dier daarom een schuilplek. Een plek onder de tafel, onder de trap of een afdakje in het verblijf van je huisdier. Makkelijk te maken met een grote doos, deken of plank.

2. Geef je dier oordoppen

Het bestaat, oordoppen voor dieren. Wel een dure grap! Je kunt ook zelf gehoorbescherming maken. Knip de mouw van een oud shirt af en doe die over de oren van je kat of hond. Voor kleine dieren is een sok handig. Knip daar de teen af. En met kattenballetjes kun je oordoppen voor je paard maken. Maak er een touwtje aan vast voor je ze in de oren stopt, dan trek je ze er na de jaarwisseling zo weer uit.

Het bestaat, oordoppen voor dieren.

Het bestaat, oordoppen voor dieren.

Wel een dure grap! Je kunt ook zelf gehoorbescherming maken. Knip de mouw van een oud shirt af en doe die over de oren van je kat of hond.

3. Kom maar bij mama

Zoogdier-moeders geven een geur af. Deze mama-geur (feromonen) geeft dieren zelfvertrouwen. Feromonen kun je ook kopen. Als gel voor de paardenneus of als geurende halsband voor honden bijvoorbeeld. Er zijn zelfs apparaatjes die de geur in je woonkamer verspreiden. Maar dat kan goedkoper en makkelijker. Heb je een pup? Haal dan bij de moederhond een deken uit het nest op. En wist je dat veel dieren ook steun halen uit de geur van hun baasje? Leg een ongewassen kledingstuk in de woonkamer, zodat je dier zich daarin kan nestelen.

4. Oefen met knallen

Met oud en nieuw barst het los en in de weken daarvoor zijn er ook veel knallen. Oefen alvast ver van tevoren, wanneer er nog niks aan de hand is. In de zomer bijvoorbeeld. Dan heb je alle tijd om stap voor stap te trainen. Op YouTube vind je meerdere ‘vuurwerktrainingen’ voor huisdieren. Speel die af terwijl in huis verder alles zijn gangetje gaat. Zo wennen je dieren aan de geluiden. Begin zacht en draai het volume bij iedere ‘training’ verder omhoog. Vind je dier het spannend, doe dan een stap terug.

5. Doe normaal

Doe normaal, zoals je altijd doet. Dieren zijn kampioen spiegelen. Oftewel, ze doen je na. Als jij kalm bent, heb je grote kans dat je dier met jou meedoet. Is je dier toch bang voor de knallen? Straf of troost je huisdier niet. Straffen maakt het erger, omdat je dier de knallen dan koppelt aan straf. Troosten is lief bedoeld, maar bevestigt zijn of haar angst.

6. Ontspanning gaat door de maag

Dieren zijn dol op lekker eten. Met iets lekkers voor hun neus gaat hun aandacht naar het eten en minder naar het vuurwerk. Bovendien maken dieren door te kauwen een gelukshormoon aan. Ze worden er dus letterlijk blij van. Geef het eten op tijd, ruim voordat het grote lawaai begint. Om te zorgen dat je dier lang met zijn eten doet, kun je er een spelletje van maken: vul een doos met allerlei voorwerpen, zoals handdoeken en wc-rolletjes en verstop daartussen brokjes.

Maak er thuis een feestje van!

Maak er thuis een feestje van!

Tip: doe de gordijnen gezellig dicht, dan hou je ook die enge lichtflitsen buiten. Deuren, ramen en het kattenluik hou je het liefst ook dicht.

7. Blijf gezellig binnen

Net zoals jouw dier voor jou een goede vriend is, ben jij dat ook voor hem of haar. Huisdieren vinden het fijn als je in de buurt bent en al helemaal wanneer er iets spannends aan de gang is. Ga dus niet naar de kroeg, maar maak er thuis een feestje van. Tip: doe de gordijnen gezellig dicht, dan hou je ook die enge lichtflitsen buiten. Deuren, ramen en het kattenluik hou je het liefst ook dicht. Dat voorkomt dat je dieren vluchten. Én, als je alles dicht hebt, zijn er minder trillingen in huis. En dat is dan weer erg fijn voor reptielen.

8. Maak er een feestje van

Tot slot, maak er een feest van. En wat hoort er bij feest? Juist, muziek! Muziek is gezellig én het zorgt ervoor dat de harde geluiden minder opvallen. Verwen je dieren met lekkers, leidt ze af en besef hoe bijzonder het is dat zij de jaarwisseling met niemand liever vieren dan met jóu!

Aanmelden nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het laatste SamenZwolle nieuws.

Meld je aan!